#107 Napoleon in Kreta

In de zomer van 1798 voerde de Franse keizer Napoleon Bonaparte zijn veldtocht tegen de Mamelukken in Egypte om de Franse handel in de regio te beschermen en de toegang van de Britten tot India te blokkeren.

Tijdens zijn reis naar het Oosten zou hij een nacht hebben verbleven in dit huis in Ierapetra (Kreta). Niemand merkte op dat hij het was, totdat de familie die hem ontving, na zijn vertrek, een briefje zag met de tekst in het Frans “Als u wilt weten wie uw vreemdeling was, weet dan dat ik Napoleon Bonaparte ben“.

Dit verhaal is (uiteraard!) niet bevestigd, maar de legende van Napoleon blijft levendig in de stad Ierapetra. Het huis is inmiddels gekocht door de gemeente en wordt gerestaureerd.

3 reacties

  1. Nina

    Een klein (letterlijk) opdondertje dat zijn eigen ego groot hield. Desnoods laat je toch een briefje achter 🙂 Hij wist toen nog niet dat er zelfs een ‘complex’ naar hem genoemd zou worden. Ja, het Napoleoncomplex dat zegt dat mannen van klein gestalte overcompenseren met dominant en agressief gedrag. In zijn geval zou er wel iets van aan kunnen zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s