#43 Quantité négligeable?

Wij kennen allemaal het verhaal (Big Eyes) van de kunstenares Margaret Ulbrich, wiens weinig begaafde echtgenoot Walter Keane onrechtmatig succes en aanzien genoot door haar schilderijen als de zijne te signeren en te verkopen.

Door de eeuwen heen hebben uiterst getalenteerde vrouwelijke kunstenaars de duimen moeten leggen voor hun mannelijke collega’s en vechten voor erkenning en waardering voor hun werk.

In haar boek “More than a Muse” werpt Katie McCabe het licht op sommige complexe romantische relaties, waarin vrouwen in hun werk overschaduwd, anoniem of onderschat werden.

Kenmerkend is het verhaal van Lee Krasner (1908-1984), de kunstenares die pas faam verwierf na de dood van haar ploertige en wereldvermaarde echtgenoot Jackson Pollock.

https://www.artsalonholland.nl/grote-meesters-kunstgeschiedenis/lee-krasner

3 reacties

 1. canxatard

  Dat thema wordt ook aangeraakt in de film ‘Portrait de la jeune fille en feu’. Maar daar gebruikt de kunstenares de naam van haar vader. Een schilderij met de naam van een vrouw erop zou niet eens een plaats krijgen in een tentoonstelling. Het was wel de achttiende eeuw, maar twee eeuwen later was het nog niet veel beter, blijkbaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Darling Doormat

   Ik ben altijd erg verheugd als iemand mij verwijst naar iets dat ik, meestal tot mijn grote spijt, heb gemist. Zoals deze fim. Hoewel ik geniet van gratis toegang tot een bioscoop in Heraklion, maak ik er slechts weinig gebruik van. Een anekdote die ik hier wel eens zal aanhalen trouwens. Anywaytjes, ik heb intussen mijn onbestaande kennis over deze film wat bijgespijkerd en ja, ik heb inderdaad wat gemist.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s